Ana içeriğe atla

KLİNİĞE GİRİŞİN TEMEL İLKELERİ

1)Oral uygulanabilen ilaç şekillerini yazınız.

Cevap: Çözelti, süspansiyon, emülsiyon, eliksir ve şurup gibi sıvı, macun (oral pat) gibi yarı katı ve tablet, kapsül, toz, premiks ve ilaçlı bloklar gibi katı formdaki ilaçlar oral uygulanabilir.

2) Parenteral uygulanan ilaç şekillerini yazınız.

Cevap: Tek ve çok dozluk flakonlar, ampüller veya büyük hacimli şişe veya ambalajlar. Dünyada hayvanlarda uygulama alanı bulabilen Enjektabl tabletler de vardır.

3) % 1’lik ivermektin çözeltisinin her mililitresinde kaç mikrogram ivermektin vardır?

Cevap: 1 ml'de 10 mg ivermektin vardır. 10 mg = 10000 mcg ivermektin vardır.

4) Veteriner hekim bir hastasına 10 gün boyunca günde iki kez (b.i.d.) 100 mg sefaleksin reçete eder. Elinizde 100 mg'lık tabletleriniz var. Hasta sahibine kaç tablet verilecek?

Cevap: Günde 2 kez 100 mg’lık sefaleksin tableti doze edildiğine göre günlük 2 tablet gereklidir. 10 gün için ise 10 x 2 = 20 tablet gereklidir.

5)Veteriner hekim, 11,5 kg’lık bir köpeğe 40.000 U/kg IM dozunda uygulanmak üzere prokain-penisilin G reçete etmiştir. Flakon 300.000 U/mL olarak etiketlenmiştir. Kaç mililitre ilaç uygulanmalıdır?

Cevap: 11,5 x 40000 = 460.000 U uygulanmalıdır.

1 ml’de 300.000 U var ise 460.000 U kaç ml’de vardır = 1.55 ml

6)İstenilen miktarda çözelti yapmak için gereken çözünen miktarını belirlemek için aşağıdaki formülü kullanırız. 

Maddenin kullanılacak miktarı = % x istenilen hacim / 100

Maddemizin miktarı belli; 5 gram = 8 (yüzde değeri) x istenilen hacim / 100

Cevap: 5 x 100 = 8 x istenilen hacim


500 = 8 x istenilen hacim


İstenilen hacim = 500 / 8 = 62,5 ml şeklinde olmalıdır.


7)15 kg köpek için 0,4 mg/kg dozda metoklopramid reçete ediilmiştir. Elimizdeki ürünün konsantrasyonu 5 mg/mL'dir. Ne kadar enjekte edilmelidir?


Cevap: Toplam metoklopramid dozu; 0.4 x 15 = 6 mg. Eldeki çözeltimiz 5 mg/ml’dir.


1 ml’de 5 mg var ise 6 mg kaç ml’de vardır. 1,2 ml enjekte edilmelidir.


8)Bakterisit ve bakteriostatik tanımlarını yapınız her birine 2 örnek veriniz.


Cevap: Bakterisit; bilinen dozlarda uygulandıklarında bakterilerin ölümüne neden olan; bakteriostatik; bilinen dozlarda uygulandıklarında bakterilerin üremesini engelleyen antibiyotikler için kullanılan ifadelerdir. Penisilin G, neomisin bakterisidal, tetrasiklin ve eritromisin bakteriostatik antibiyotiklerdir.


9)Atlarda bazı antibiyotikler neden kontr-endikedir?

Cevap: Atların kolon florası selülozun sindirimi için çok önemlidir. Atlar kolon florası değişikliklerine duyarlıdırlar, flora değişimi sancı meydana getirir ve bu sancı atları öldürebilir. Linkomisin bu florayı bozduğu için atlarda kontendikedir.  


10)Dezenfektan ve antiseptikler ne amaçla kullanılırlar?

Cevap: Dezenfektan cansız yüzeylerde, antiseptikler ise canlı yüzeylerde hastalık yapıcı bakteri, mantar, virus gibi mikroorganizmaların (patojen) sayısını azaltmak amacıyla kullanılan kimyasal maddelerdir.

1) İlaç nedir? Bitkilerin içerdikler 4 hammadde sınıfını belirtin?

Cevap: İnsan ve hayvan hastalıklarını önleyen veya sağaltan, tanı amacıyla kullanılan, organik fonksiyonları düzeltmek, değiştirmek yada canlandırmak için insan ve hayvanlarda kullanıma uygun her türlü madde veya bileşiklere ilaç adı verilir. Bitkilerden elde edilen ilaç hammaddeleri alkaloidler, glikozitler, tanenler, yağlar’dır.


2)Sistemik etki elde etmek için en yaygın kullanılan 3 parenteral ilaç uygulama yolu adı yazınız.?

Cevap: Vena içi, kas içi, deria altı yollar.


3)Meme içi uygulanmasının önemini açıklayınız. .

Cevap: Süt veren ineklerde meme loblarından hangisinde yangı var ise sadece o loba ilaç uygulanması sağladığı için tercih edilir. Bir loba uygulanan ilaç diğer loblara geçemez bu şekilde gereksiz ilaç kullanılmaz. Tek bir mem lobunda mastiris var ise sistemik ilaç kullanıldığında ilaç diğer lobalara ulaşır ve sağılan sütle belirli miktarlarda atılır ve süt gereksiz şeklde ilaçla kirlenmiş olur.   


4)Doz rejimi ve etiket dışı ilaç kullanımı nedir tanımlayınız?

Cevap: Doz rejimi bir ilacın hangi uygulama yolu ile, hangi dozda, hangi aralıklarla, ne kadar süre uygulanması gerekitğini ifade etmek amacıyla kullanılan bir terimdir. İlacın prospektüsünde yazan doz rejimi dışındaki uygulamalar etiket dışı kullanım olarak adlandırılır.


5)İlaçlar vücutta hangi yollarla atılırlar, ilaçların atılımını değiştirebilen faktörler nelerdir.

Cevap: İlaçlar çoğunlukla böbrekler yoluyla idrarla atılır. Ancak ilaçlar karaciğer (safra), süt, solunum, dışkı ve deri yoluyla da atılırlar. İlacın atılmasında görevli organların hastalıklarında ilacın atılma kapasitesi azalır ve ilaç vücutta birikebilir ve ilacın zehirli etkileri ortaya çıkabilir.


6)Farmakodinemi nedir ve İlaçlar etkilerini nasıl oluştururlar?


Cevap: Farmakodinamik, ilaçların vücutta ürettiği fizyolojik değişikliklerin mekanizmalarının inceleyen bir farmakoloji dalıdır. İlaçlar vücuttaki etkilerini; hücrelerde bulunan reseptörlere bağlanarak hücrede uyarılma, depresyon meydana getirerek yapabilir. Örneğin ivermektin parazitlerde kendine özgü reseptörlere bağlanarak depresyon oluşturarak parazitin ölümüne neden olur. İlaç bazen eksik olan bir maddenin tamamlanması şeklinde de etki gösterebilirler. Örneğin vitamin eksikliklerine eksik olan vitaminin hayvana verilmesi gibi.


7)İlaç etkileşmeleri ne demektir ve önemi nedir açıklayınız

Cevap: İlaç etkileşmeleri vücut içinde veya dışında meydana gelebilir. Birbiri ile geçimsiz olan ilaçların aynı enjektör veya kapta karışmasıyla çökelti renk değişmi gibi ilaç etkileşmeleri meydana gelebilir. Bu gibi durumlar prospektüste belirtilir ve önlenebilirdir. Vücut için de de ilaç etkileşmeleri meydana gelebilir. Bir ilaç diğerinin farmakokinetiğini değiştiriyorsa etkileşme farmakokinetik, ilacın etkisini değiştiriyor i,se etkileşme farmakodinamiktir. Vücut içinde meydane gelen ilaç etkileşmelerinde 2 klinik sonuç ortay açıkabilir. Etkleşme sonucu ilaçlardan bri veya ikisi etkisiz olabildiği gibi, bir ilaç diğer ilacın etkisini artırabilir. Her 2 sonuçta arzu edilmezdir. Birinde etkileşme etkinin engelenmesine diğerinde ise toksik etkilerin ortaya çıkmasına neden olur.


8) İlaçların istenmeyen etkileri nelerdir.


Cevap: Bir ilacın istenen etkilerin dışındaki etkilere istenmeyen etkiler denilir. Yanlış bir doz rejimi uygulanarak ortaya çıkabilir veya ilacın doğal özelliklerinin bir sonucu olarak da meydana gelebilir. Advers etkiler hafif olabildiği gibi öldürücü de olabilir. Advers etkiler ilacın netken maddesinden kaynaklanabileceği gibi ilacın içinde bulunan inaktif maddelerden de olabilir. İlaçların istenmeyen etkileri çoğunlukla prospektüste belirtilmiştir. İlaçların istenmeyen etkileri ile ilgili ilaç üreticisine veya bakanlığa bildirim yapılması ve bunların tekibine farmakovigilans adı verilmektedir.


9)Hayvansal ürünlerdeki veteriner ilaç kalıntıların halk sağlığı açısından yaratabilecekleri sağlık riskleri nelerdir

Cevap: Gıda hayvanlarına kullanılmak üzere ruhsatlı ilaçların ilaç kalıntı arınma sürelerine uyulmadığı durumlarda bu hayvanlardan elde edilen ve izin verilen limitler üzerinde veteriner ilaç kalıntısı içeren et, süt, yumurta ve bal gibi ürünleri tüketen insanlarda alerjik reaksiyon, kanser riski yaratabilmektedir. Eğer kalıntı antibiyotik ise bunlara ek olarak insan vücudunda bulunan bakterilerde antibiyotiklere dirençlilikte artış meydana gelme olasılığı vardır.

10)Prospektüs nedir tanımlayınız, önemini belirtiniz.

Cevap: Etiket bilgileri ile kullanıcıya yardımcı olacak diğer bilgileri ihtiva eden ve müstakil olarak ürünle birlikte sunulan belgeye prospektüs adı verilir. Prospektüste ilacın hangi durumlarda uygulanabileceği, önemli olarak hangi durumlarda uygulanmaması gerektiği (kontrendikasyon) belirtilmiştir. İlaç uygulamalarında ilk kural hayvana zarar vermemektir. İlacın zararlılık potansiyeli, yan etkileri kullanımında dikkat edilmesi gereken tüm kurallar prospektüste çok açık olarak belirtilmektedir. Herhangi bir ilaç kullanılmadan önce prospektüs baştan sona tam olarak dikkatle okunmalıdır. Bu yapılmaz ise hem hayvana hem de ilaç uygulayana zarar verebilecek durumlar ortaya çıkabilir. Örneğin çocuklarda ateş düşürücü olarak kulanılan parasetamol kedilerde kullanılmaması gereken bir ilaçtır. Tilmikosin denilen bir antibiyotik sadece deri altı yolla ve veterin rhekimlerce uygulanmalıdır. Yanlışlıkla kendine uygulayan insanlarda ölüme neden olabilir. 

Bölüm Soruları



1)


Biyolojik madde ne demktir?


Cevap: Biyolojik madde, üzerinde laboratuar analizleri yapılacak canlı ya da ölü biyolojik madde anlamına gelmektedir


2)


Sıvı tür biyolojik maddeler hangileridir?


Cevap: Kan, dışkı, süt, vücut salgıları ve doku örnekleri bunlar arasındadır


3)


Biyolojik madde niçin alınır?


Cevap: Hastalığın Tanısı için, Hastalığın gelişmesinin (prognoz), tedavisinin ve komplikasyonların izlemesi için, Hastalık taraması için, Hastalığın olabilirliği ve olanları tahmin etmek için, Beklenmeyen bir verinin kesinliğini kontrol için, Sağlıklı bir bireyin beslenme durumunu ve sağlığını değerlendirmek için, Belirsizliğe yanıt aramak için biyolojik madde alınır.


4)


Tıbbi görüntüleme yöntemler nelerdir?


Cevap:Diljital röntgen, Ultrasonografi, MR (Manyetik Rezonans), BT (Bilgisayarlı Tomografi)


5)


Sitoloik muayene ne işe yarar?


Cevap: Hayvanların gonadlarında meydana gelen siklik değişimleri ortaya çıkaran bir yöntemdir


6)


Dijital röntgen ne işe yarar?


Cevap: Dijital röntgen (CR) sayesinde kemik doku ve yumuşak dokulardaki patolojileri yüksek oranda tespit edebiliyor, yapı ve boyutlarını kısa sürede incelenebilir.


7)


Ultrasonografinin kullanım amacı nedir?


Cevap: ultrason sayesinde, annenin genital sisteminin sağlığını ve yavruların o andaki durumlarını gözlemliyoruz.


8)


BT ne için kullanılıt?


Cevap: BT ile yumuşak doku ve organlar, iskelet sistemi ve eklemleri etkin biçimde incelenebilir


9)


BT ne anlama gelir?


Cevap: BT nin açılımı Bilgisayarlı Tomografidir.


10)


Sitolojik muayenede boyama süresi ne kadardır?


Cevap: 20-60 dakika.

Bölüm Soruları



1)


Empati nedemektir?


Cevap: Empati, bir insanın kendisini karşısında iletişim kurduğu insanın yerine koyarak, o kişinin duygu ve düşünce yapısını doğru olarak anlaması anlamına gelmektedir.


2)


Empati kurabilmek için ne gerekir?


Cevap:


Kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyup, olaya onun bakış açısıyla bakması gerekir.

Karşıdaki kişinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak önemlidir.

Ardından kişinin karşısındaki kişiyi anladığını ona hissettirmelidir

3)


Köpeklerde zorlamal tutma yöntemleri nelerdir?


Cevap: Ağız bağlama gerekirse tutma işlemini birkaç kişi yapar. Ağız bağlamak için 2-3 cm genişliğinde 50-200 cm uzunluğunda sargı bezi kullanılır. Bağlama çok sıkı veya gevşek olmamalı, çenenin orta ve ön kısmından olmalıdır.


4)


Kedilere yaklaşırken yapılması gerekenler nelerdir?


Cevap: Eğer kedi hırçın ve agresif ise en az iki kişi tutmalıdır. Bir kişi sağ eliyle enseden sıkı bir şekilde yakaladıktan sonra sol eliyle de işaret parmağı iki bacağın arasında olacak şekilde ön ayakları karpal eklem düzeyinden tutar. Yardımcı da bir eliyle arka iki bacağı tutarken diğer eliyle de bel bölgesinden bastırır. Hasta bırakılacağı zaman eş zamanlı olarak bırakılmalıdır. 


5)


Muşet nedir?


Cevap: İneklerde hayvanın burnuna takılan ve bir miktar ağrı verilerek hareketlerinin kontrol altına alınmasını sağlar


6)


Tekme sava nedir?


Cevap: İneğin sağrısı ile kasığı arasına takılan bir alettir. Takıldığı esnada ineğin tekme atmasını engelleyerek muayenenin ya da sağımın kolay yapılmasını sağlar.


7)


Atlara yaklaşımda dikkat edilecek özellikleri nelerdir



Cevap: Atlar çok ürkek ve çabuk tepki veren hayvanlardır. Bundan dolayı onlara yaklaşırken çok dikkatli ve yavaş hareket etmek gerekir. Hayvanın alışkın olduğu ses tonu ve kelimelerle hitap edilmeli, sert hareketlerden kaçınılmalıdır.


8)


Kediler ile köpeklerin yaklaşım açısından farkları nelerdir?


Cevap:  Kediler Hem ısırır, hem de tırmalar. Daha hareketlidirler, daha çevik ve atiktirler. Tutulmaya karşı daha duyarlıdırlar


9)


Zaptı rapt nedemektir?


Cevap: Muayenenin rahat yapılabilmesi uygulanan bir zapt edilme durumudur.


10)


Kedilerin zaptı rapt yöntemi nedir?


Cevap:Bir kişi sağ eliyle enseden sıkı bir şekilde yakaladıktan sonra sol eliyle de işaret parmağı iki bacağın arasında olacak şekilde ön ayakları karpal eklem düzeyinden tutar.

Bölüm Soruları



1)


Doğum ve Jinekoloji polikliniğinde bulunan alet ve Ekipmanlar nelerdir?


Cevap: Muayene masası-Tavan Lambası-Makas-Pensler-Steteskop-Etüv-Vaginal Spekulum (Köpek, Kedi, Büyükbaş, Küçükbaş)-Vagineskop-Vaginal Smear Çubukları-Termometre-Non steril eldiven-Gazlı Bez-Sargı bezi-Doğuma yardım girişim aletleri-Pansuman Aletleri


2)


Ameliyathanede kullanılan müdahale araç gereçleri nelerdir?


Cevap: Ameliyat masası-Ameliyat tavan lambası-Anestezi cihazı-Negatoskop-Cerrahi aspiratör-Elektrokoter-Ameliyat Setinin bulunduğu Otoklav-Ameliyat Setleri-Kirli malzeme kovası-Çöp kovası-Cerrahi alet masası-Larengeskop ve ambu seti


3)


Jinekolojik muayene yöntelerinin aşamaları nelerdir?


Cevap: Anamnez – Palpasyon - İnspeksiyon


4)


Vajinal muayene yöntemleri nelerdir?


Cevap: vajinanın tuşe ile muayenesi, elle muayene, uygun bir spekulum kullanılarak vajinanın inspeksiyonu (vajinoskopi), vajinanın sitolojik muayenesi (vajinal sitoloji), vajinal kültür, vajinografi ve vajinal biyopsi.


5)


Poliklinik ne demektir?


Cevap: Hasta sahiplerinden sahibi oldukları hayvanların klinik sorunları için bilgi alındığı (Anamnez), çeşitli hastalıkların ilk tanılarının yapılığı ve hospitalize edilmeden ayakta tedavilerinin yapıldığı bir bölgedir.


6)


Anamnez nedemektir?


Cevap: Hasta sahibinen alınan bilgilerin toplamıdır.


7)


Dezenfeksiyon nedir?


Cevap: Cansız maddeler ve yüzeyler üzerinde bulunan mikroorganizmaların (bakteri sporları hariç) yok edilmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir.


8)


Sterilizasyon nedir?


Cevap: Herhangi bir maddenin ya da cismin üzerinde bulunan tüm mikroorganizmaların, sporlar da dâhil olmak üzere yok edilmesi işlemidir.


9)


Operasyon Salonundaki aletlerin temizliği yapılan suyun derecesi kaçolmalıdır?


Cevap: 40- 45 ºC


10)


Palpasyon nedemektir?


Cevap: El ile dokunup durumun hissedilmesi şeklnde bir muayene yöntemiir. Bu durumda parmaklar kullanılır. Yapının yumuşak yada sert olup olmadığı anlaşılır.

Bölüm Soruları



1)


Günümüzde Hindistanda Veteriner Hekimlere “Sağlık Veren” anlamına gelen ne ad verilir?


Cevap: Salutri


2)


Ülkemizde veteriner hekimliği eğitiminin başlangıcından itibaren Askeri okulda Doğum ve Jinekoloji konularına ait dersler kaç yılından itibaren verilmeye başlanmıştır?


Cevap: 1873


3)


Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalında hangi konular ile ilgilenilmektedir?


Cevap: Klinikte tıbbi atıklar ne renkli poşete konur?


4)


Küçük hayvan klniği asgarı kaç m2 olmalıdır?


Cevap: 20 m2


5)


Klinikte tıbbi atıklar ne renkli poşete konur?


Cevap: Kırmızı


6)


Büyük hayvan kliniklerinde Küçük hayvan kliniğinden farklı olarak içerisinde neler olmalıdır?


Cevap: Travay – Büyük muayenemasası – Yeterli sayıda dolap – Hayvan indirip bindirmk için Rampa - Padoklar


7)


Büyükbaş hayvanlar için yoğun bakım padokları asgari ebadı ne olmalıdır?


Cevap: 12 m2


8)


Ultrasonografik muayene ne zaman veteriner hekimlikte kullanılmaya başlanmıştır?


Cevap: 1980’li yıllardan itibaren


9)


Ultrasonografi cihazının icadında önemli rol oynayan PİEZOELEKTRİK ETKİ ilk ne zaman tanımlanmıştır?


Cevap: 1794


10)


Hospitalizasyon ne demektir?


Cevap: Kliniğe gelen hayvanların tedavilerinin evlerinde veya barınaklarında mümkün olmadığı durumlarda hastanede yatırılıp, bakım, besleme ve tedavi protokollerinin uygulanmasına hospitalizasyon adı verilmektedir.





Bölüm Özeti

Veteriner Hekimliğin tarihi hakkında bilgi edinildi.


Doğum ve Jinekolojide Küçük hayvan klinikleri hakkında bilgi edinildi.


Büyük hayvan klniklerinin nasıl olması gerektiği öğrenildi.


Operasyon salonu nasıl dizayn edilir hakkında bilgi edinildi.


Görüntüleme odası öğrenildi.


Hospitalizasyon prosedürleri öğrenildi.


10. Temel Kavramlar

Bölüm Soruları


1)

Acil hastasında hava yollarının açık tutulması için hangi işlemlerin yapılması gerekir?

Cevap: Başın hiperekstensiyonu ve ağzın açılması, ağız ve farinks boşluğunun temizlenmesi örnek olarak verilebilir.

2)

Havanın akciğerlere gidişini engelleyen yabancı bir cisimin uzaklaştırılması için kullanılan ve 3 farklı alt tipi olan manevra hangisidir?

Cevap: Heimlich manevrası yapılabilir.

3)

Normal solunum sayısı kaçtır?

Cevap: Normal solunum sayısı 10-20 arasında değişmektedir.

4)

Solunumu durmuş hastalara nasıl solunum desteği sağlanır?

Cevap: Hayvanın burnuna ince bir gazlı bez vb. materyal kapatılarak suni tenefüs yapılabilir. Eğer hastayı entübe etme şansımız varsa %100 oksijen desteği cihazlar vasıtasıyla sağlanabilir.

5)

Kalbi durmuş bir hastaya 1 dakikada yapılması gereken kalp masajı sayısı kaçtır?

Cevap: Bir dakikada 100-120 kez kalp masajı yapmak gerekir.

6)

Gastrik dilatasyon volvulus hastasına oro-gastrik sonda uygulaması nasıl yapılır?

Cevap:Gastrik dilatasyon volvulus hastalarında oro-gastrik sonda özefagustan mideye geçemez. Bu yüzden sonda uygulaması başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

7)

Kalça eklemi çıkık bir hastada, çıkığın açık ya da kapalı reddi kaç saat içerisinde yapılmalıdır.

Cevap: Eklem lukzasyonlarında teknisyen acil müdehale olarak red işlemi düşünmez/uygulamaz.

8)

Eklem çıkıkları çoğunlukla hangi eklemlerde oluşur?

Cevap: Karpal ve tarsal eklemde oluşur.

9)

Prolabe olmuş göz küresi yerine nasıl oturtulur?

Cevap: Prolabe olmuş göz küresi yerine oturtturulmaya çalışılmaz.

10)

Göz küresi prolapsusu en sık hangi tip kafa yapısına sahip hayvanlarda görülür?

Cevap: Göz küresi prolapsusu en çok brahisefalik (kısa burunlu) köpek ırklarında travma sonrası gözlenmektedir.


Adherent (yapışan) Pansuman

·         Steril gazlı bez kulanılır. Kuru-kuru ve Yaş-Kuru olmak üzere iki alt türü vardır.

·         Kuru-Kuru: Orta derece yangılı, nekrotik doku ve eksudatlı yaralarda sargı bezi ıslatılmadan primer katman olarak kullanılır

·         Yaş-Kuru: Yine eksudatlı (yapışkan eksudatlı), nekrotik dokular bulunan yaralarda gazlı bez; izotonik serum, Hartmann (Laktatlı ringer) solüsyonu veya Hartmann solüsyonu + %0,05 klorheksidin eklenerek kullanılabilir.

Adherent (yapışan) pansumanın Dezavantajları:

·         Gün içinde çok gez değiştirmek gerekir,

·         Çıkarırken hayvan ağrı duyar,

·         Çıkarırken sağlıklı dokuların da bir kısmı ayrılır,

·         Yaranın epitelizasyon ve kontraksiyonunu geciktirir, bu nedenle yaranın sadece ilk yangısel fazında kullanılmalıdır.

Non-adherent (yapışmayan) pansuman

Enfeksiyon kontrol altına alınmış, sağlıklı granulasyon dokusu üremeye başlamış yaralarda kullanılırlar. Bu tip pansuman yaranın kurumasını önler, yarayı nemli tutar ve iyileşme olaylarını hızlandırır.

Geçirgen ve yarı geçirgen olmak üzere 2 tipi vardır. Hidrokolloid yapraklar, hidrojeller ve köpük pansumanlar geçirgen yapışmayan pansumanlara; petrolatum emdirilmiş gazlı bez, kalsiyum alginat pedler ve polyester kaplı emici pamuk malzemeler yarı geçirgen yapışmayan pansumana örnek olarak verilebilir.

Kalsiyum Alginatlı Pansuman (Yarı geçirgen yapışmayan pansuman)

·         Kanamayı durdurucu ve emici özelliği vardır, ayrıca ortamdaki fibroblastları aktive eder.

·         Yara bölgesinde yeterince sodyum iyonu mevcutsa bu yara örtüsü jele dönüşür ve aşırı eksudatlı yaralarda kullanışlı olabilir

·         2-3 günde bir değiştirmek yeterlidir.

·         Eksüdatlı yaralarda alginatlı yara örtüsünün üzerine köpüklü bir yara örtüsü yapıştırılırsa daha iyi sonuçlar alınabilir.

Hidrojelli Pansuman (Geçirgen yapışmayan pansuman)

·         Erken dönem yara onarımında başarılıdır, debride edilmiş nekrotik doku varlığında kullanılabilir.

·         Yara bölgesindeki suyu emerek bölgede tutar, kurumaya müsaade etmez.

·         Otoliz olayı sayesinde yıkımlanan nekrotik doku artıklarını yaradan uzaklaştırır, jel içinde hapseder.

·         24-48 saatte bir değiştirilirler.

·         Pansuman değiştirilirken yaranın Hartmann solüsyonu ile ıslatılması ve jelden arındırılması gereklidir.

Bandajın Birimleri - 2. İkincil (orta) Katman

·         Bu katmanda serum, kan, eksudat ve bakteriler emilir.

·         Eğer emilen sıvının buharlaşması da sağlanıyorsa, bakterilerin üremesi gecikecektir.

·         Bu maksatla hidrofil pamuk veya soffban kullanılır. Soffban, pamuk kadar emici ve yumuşak değildir.

·         Soffban 2-3 kat, pamuk ise 1-2 kat olarak primer katman üzerine sarılarak uygulanır.

Bandajın Birimleri - 3. Tersiyer Katman

·         Malzemeyi bir arada tutar

·         Katların sıkı bir şekilde durmasını sağlayacak gerginlikte olmalıdır. Gevşek olursa; yarada sıvı birikimine neden olur ki bu da doku maserasyonuna yol açar. Sıkı olursa; ikincil katmanın emiş kapasitesini ve doku kanlanmasını azalacaktır.

·         Su buharı ve nemin dışarı atılmasını müsaade ederken, dışarıdan suyun bandaj içerisine girmesine engel olacak özellikte olmalıdır.

·         K-band, Vetrap, Flaster en çok tercih edilen tersiyer katman malzemeleridir.

Bandajın Değiştirilme Sıklığı

·         Yaranın akıntı durumuna, ikinci katmanın emiş gücüne bağlı olarak değişir,

·         İlk günlerde bandajlar daha sık değiştirilmelidir,

·         Önemli olan; bandajın ikinci katman doymadan değiştirilmesidir,

·         Dış katman ıslanırsa kontaminasyon riski artacaktır.

7.3. Kanama
Oranı ve süresi ne olursa olsun kanın damarların dışına çıkmasına kanama denir. Yerlerine Göre Kanamalar:

1.   Hematom (Deri Altında Kan Birikmesi),

2.   Hamatüri (İdrardan Kan Gelmesi),

3.   Hemoperikardium (Kalbin Perikardı İçinde Kan Birikmesi),

4.   Epistaksis (Burundan Kan Gelmesi),

5.   Hemoperitoneum (Batında Kan Birikmesi),

6.   Pateşi (Deri Altında İğne Ucu Büyüklüğünde Kanamalar),

7.   Hemartrozis (Eklem Boşluğunda Kan Toplanması),

8.   Ekimoz (Deri Altında Gözlenen Kanama Alanları – Pateşiden Büyük),

9.   Hemoptozis (Öksürürken Kan Gelmesi),

10.                Hematamezis (Kan Kusma),

11.                Rektoraji (Rektumdan Kan Gelmesi),

12.                Otoraji (Kulaktan Kan Gelmesi)

Koagulasyon/Pıhtılaşma Nasıl Şekillenir:

Plazmada bulunan protrombin [karaciğerse yapılır, üretimi için dışarıdan K vitaminine ihtiyaç vardır], trombositlerin parçalanması sonucu açığa çıkan, ayrıca karaciğer ve beyin dokusunda bolca bulunan trombokinazın etkisiyle trombine dönüşür. Bu olay Ca iyonu varlığında daha çabuk olur. Trombin fibrinojeni fibrine çevirir ve koagulasyon yani pıhtılaşma şekillenir.

Kanamanın Bölümleri:

1.   Dış kanama: Kanın organizma dışına akmasıdır.

2.   İç kanama: Kanın organizma içine akmasıdır.

3.   Primer kanama: Travma ve operasyonla oluşan ilk kanamaya denir.

4.   Sekunder kanama: Primer kanama durduktan sonra mekanik etkilerle, enfeksiyon, irin veya bazı antiseptiklerin etkisiyle kanamanın tekrar başlamasıdır.

Kanamanın Semptomları

• Kanamanın Lokal Semptomları

1.   Arteriyel Kanama

2.   Venöz Kanama

3.   Kapillar kanama

4.   Parankimatöz Kanama

• Kanamanın Genel Semptomları

1.   Baş dönmesi, halsizlik, kulak uğultusu gibi MSS ‘nin kansız kaldığını gösterir belirtiler

2.   Periferal vazokonstruksiyon, ekstremitelerin uç kısmında solgunluk ve soğuma

3.   Kan basıncında azalma, nabız vurumlarında zayıflama, düzensiz solunum, senkop ve ölüm görülebilir.

Kanamanın Durdurulması – Hemostaz

Kanamanın durması ya da durdurulması 3 şekilde gerçekleşir:

1.   Spontan (bir dış müdehale olmadan)

2.   Mekanik yöntemlerle
 2.1. Geçici
 2.2. Kalıcı (sürekli)

3.   Kimyasal maddelerle

1. Kanamanın Spontan Olarak Durması

1.   Tunika media kontraksiyonla daralır

2.   T. media ve interna içe kıvrılır

3.   Böbrek üstü bezinden adrenalin salgılanır

4.   KOAGÜLASYON/pıhtılaşma şekillenir, hemostaz sağlanır.

Pıhtılaşmayı geciktiren veya engelleyen faktörler

1.   Mekanik irritasyon

2.   Hormonal eksiklikler

3.   Patolojik nedenler
 · trombosit sayısının düşük olması
 · kanda kalsiyumun eksik olması

2.1 Geçici Hemostaz
1.   Parmak-el

2.   Gazlı bezle kompres

3.   Esmarch sargısı-garo

4.   Basınçlı pansuman

2.2 Kalıcı Hemostaz
1.   Hemostatik pensle tutma-burma

2.   Ligatür

3.   Koterizasyon

3. Kimyasal hemostaz

Amp Coagulen           –             Clauden -Trombokinaz içeren ilaçlar
 Oksijenli su                 –             Kapillar kanamalarda - Köpürme
 Adrenalin                     –             Gazlı beze emdirilerek lokal kullanılır - Vazokonstruksiyon
 Kalsiyum klorür        –              Parankimatöz kanamalarda IM
 K vitamini                    –              IM
 C vitamini                    –              Permeabilite faktörü IM

Traneksamik Asit  : Transamin

Traneksamik asitin kendisi, plazminojende lizin bağlayıcı bölgelere bağlanıp plazmin aktivasyonunu engelleyen, sentetik bir lizin türevidir. Plazmin de fibrin pıhtılarını parçaladığına göre, traneksamik asit de pıhtı parçalanmasını engeller (ancak pıhtı oluşumuna katkıda bulunmaz!). Ayrıca, koagülasyon ve enflamasyon yolakları örtüştüğü için transeksamik asitin anti-enflamatuar etkisi de olabileceği düşünülmektedir.

Ligatür

Bir damarın, bir organın ya da yumuşak dokunun bir bölümünün çevresine veya tabanına uygulanan bağlama işlemidir. Damar çevresinden dikiş ipliği geçirilerek ligatür konabilir. Ayrıca transfikzasyon ligatürü, ligatürün kaymasını engelleyecektir.

Koterizasyon

Kanama durdurmak için fiziksel ve kimyasal yöntemlerle yapılan dağlama işlemidir.

• Kimyasal – Nitrate d’argent – taşkın granulasyon
 • Termokoter
 Dağ demiri (asgari 550 derece)
 Otokoter
 • Elektrokoter

Koterizasyon Çeşitleri

• Çizgi
 1. derece: aynı çizgiden 5-6 kez
 2. derece: 8-10 kez
 3. derece: 12-15 kez
 • Nokta
 Hafif 5, orta 9, kuvvetli 12 kez
 • Karışık
 • Yüzlek
 • Derin (nokta)

 

Bölüm Soruları


1)

Yara nedir, tanımlayınız?

Cevap: Yara, vücut yapılarının bütünlüğünün bozulması sonucu oluşan hasarı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

2)

Primer yara iyileşmesi için gerekli şartlardan 2 sini yazınız?

Cevap: Yara yeni ya da yenileştirilmiş olmalı, yara dudakları arasında yabancı cisim bulunmamalı.

3)

Pratik kategori 1 yaranın özellikleri nelerdir?

Cevap: Aseptik koşullarda gerçekleştirilen operasyonlar esnasında oluşturduğumuz yaralardır. Yara kenarları gerginlik olmaksızın dikilerek primer olarak kapatılır.

4)

Yapışan pansumanda hangi malzeme kullanılır ve yapışan pansuman çeşitleri nelerdir.

Cevap: Yapışan pansuman için gazlı bez kullanılır. Kuru-kuru veya yaş-kuru olarak yapılabilir.

5)

Pansumanın kullanım alanları nelerdir?

Cevap: Travma sonrası oluşmuş yaraları kapatmadan önce sarmak veya korumak, operasyon sonrası dikilerek kapatılmış yarayı korumak veya açık yaraların iyileştirilmesinde kullanılırlar.

6)

Kanama nedir?

Cevap: Oranı ve süresi ne olursa olsun kanın damarların dışına çıkmasına kanama denir.

7)

Kanamanın bölümleri nelerdir?

Cevap: Kanama iç kanama, dış kanama, primer kanama ve sekonder kanama olarak bölümlendirilebilir.

8)

Kanamanın durudurulmasında kullanılan geçici hemostaz yöntemleri nelerdir?

Cevap: Parmak-el kullanarak, gazlı bezle kompres yaparak, esmarch sargısı-garo kullanarak ve basınçlı pansuman ile geçici olarak kanama durdurulabilir.

9)

Hematemezis ve epistaksis terimleri hangi anlama gelmektedir?

Cevap: Hematemezis kan kusma, epistaksis ise burundan kan gelmesi anlamına gelir.

10)

Bandajın 2. Katmanının görevleri nelerdir?

Cevap: Serum ve eksudatın emilmesi görevini üstlenir.

Bölüm Soruları



1)


Ortopedik blok ne maksatla kullanılır.


Cevap: Çift tırnaklılarda bir tırnağın altında yara varsa diğer sağlam tırnağın altına yerleştirilerek yara iyileşmesine yardımcı olan malzemedir. 


2)


Pansuman yapmakta kullanılan malzemelere 3 örnek veriniz


Cevap: Gazlı bez, pamuk, sargı bezi örnek olarak verilebilir.


3)


Spatula uçlu dikiş iğneleri hangi organı dikmek için tercih edilir


Cevap: Gözün kornea katmanı için kullanılır..


4)


Dikiş ipliklerini genel olarak sınıflandırınız.


Cevap: Dikiş iplikleri emilen ve emilyen iplikler olarak sınıflandırılır. Bunlar ise kendi aralarında organik/sentetik, emilemeyen/emilmeyen iplikler olarak da sınıflandırılır.


5)


Dezenfeksiyon nedir?


Cevap: Mikroorganizmaların sterilizasyon seviyesine ulaşmayacak ölçüde ortadan kaldırılmasına dezenfeksiyon denir


6)


Antiseptik nedir?


Cevap: Mikrop öldürücü kimyasal maddelerin canlı üzerinde kullanılanlarına antiseptik denilmektedir


7)


Hangi dezenfektan solusyonların günlük hazırlanarak kullanılmasında fayda vardır?


Cevap: Klor içeren, klor tablet ve sodyum hipoklorit günlük olarak hazırlanarak kullanılmalıdır.


8)


Hidrojen peroksitin antiseptik olarak kullanıldığı konsantrasyon % kaçtır?


Cevap: % 3,5 luk konsantrasyonda antiseptiktir.


9)


Klorheksidinin el temizlik fırçalarında kullanıldığı konsantrasyon % kaçtır.


Cevap: % 4 konsantrasyonda kullanılır.


10)


Orta düzey dezenfeksiyon yapan ajanlara bir örnek veriniz.


Cevap: %70 alkol

Bölüm Soruları



1)


Kulak muayenesinde kullanılan bir alet ismi yazınız.


Cevap: Otoskop


2)


Otoskop ve oftalmoskop gibi muayene araçlarının çalışması için gerekli olabilecek ve teknisyen tarafından kontrol edilmesi gerekn malzeme nedir.


Cevap: Bazı otoskop ve oftalmoskoplar C vey D piller ile çalışır. Bunların doluluğunun kontrol edilmesi gereklidir.


3)


Hemostatik pens çeşitlerinden 2 tanesini yazınınız.


Cevap: Moskito ve Kelly hemostatik pensleri.


4)


Hastaların tüylerini tıraş etmek için hangi aletlerden faydalanılır.


Cevap: Tıraş makineleri ve jiletlerden faydalanılır.


5)


Refleks çekici hangi sistemin muayenesinde kullanılan bir alettir.


Cevap: Nörolojik sistem.


6)


Cerrahi kliniğinin alt bölümleri nelerdir?


Cevap: Cerrahi kliniği, genel cerrahi, ortopedi, kulak hastalıkları, göz hastalıkları, nöroşirurji, üroloji gibi alt bölümlere ayrılabileceği gibi tür bazında da bölümlendirilebilir.


7)


Cerrahi kliniğinde teknisyenin görevlerine 2 örnek veriniz.


Cevap: Termometre, steteskop gibi aletlerin hazır bulundurulması, hasta, hasta sahibi ve diğer kişilerin güvenliği için gerekli önlemlerin alınması örnek olarak verilebilir.


8)


Portegü ne için kullanılır?


Cevap: İğne tutan da denen portegü dikiş iğnelerinin tutulması için kullanılan cerrahi alettir


9)


Metzenbaum makasının kullanılmaması gereken bir işlem yazınız?


Cevap: Dikiş uzaklaştırması için kullanılmamalıdır.


10)


Göz muayenesi için kullanılan bir alet ismi yazınız.


Cevap: Oftalmoskop

Ünite Soruları


Soru-1 :

Aşağıdakilerden hangisi antikoagulant madde değildir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Heparin


(B) Sitrat


(C) Benzidine


(D) EDTA


Okzalat


Cevap-1 :

Benzidine


Soru-2 :

Aşağıdaki hemogram parametrelerinden hangisi anemi için kullanılmaz?


(Çoktan Seçmeli)


(A) RBC


(B) PCV


(C) MCV


(D) PLT


HGB


Cevap-2 :

PLT


Soru-3 :

PCV değeri 20 olan bir hastada eritrosit sayısı 5, hemoglobin sayısı 2 ise MCV değeri kaçtır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) 8


(B) 16


(C) 20


(D) 40


50


Cevap-3 :

40


Soru-4 :

Eritrositlerin büyüklükleri ile ilgili aşağıdaki parametrelerden hangisi fikir verir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) MCV


(B) MCH


(C) MCHC


(D) RBC


PLT


Cevap-4 :

MCV


Soru-5 :

Hemogram parametrelerine bakılması için hayvandan ne alınmalıdır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) BOS


(B) Kan


(C) İdrar


(D) Kıl


Gaita


Cevap-5 :

Kan


Soru-6 :

Kaç çeşit granülosit vardır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) 2


(B) 3


(C) 4


(D) 5


1


Cevap-6 :

3


Soru-7 :

Eritrositlerin içinde bulundurduğu hemoglobin miktarı artmışsa bu anemi tipi hangisidir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Normositik


(B) Hipokromik


(C) Hiperkromik


(D) Makrositik


Normokromik


Cevap-7 :

Hiperkromik


Soru-8 :

Araştırıcılar pratik bir kural olarak kabaca hemoglobin konsantrasyonunun, hematokrit değerin kaç katı kadar olduğunu bildirmektedirler?


(Çoktan Seçmeli)


(A) 1/2


(B) 2


(C) 1/3


(D) 3


1/4


Cevap-8 :

1/3


Soru-9 :

Allerjik durumlarda aşağıdakilerden hangisi gözlenir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Monositoz


(B) Eozinofili


(C) Lenfositoz


(D) Nötropeni


Anemi


Cevap-9 :

Eozinofili

Ünite Soruları


Soru-1 :

Aşağıdakilerden hangisi klinik muayene yöntemi değildir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) İnspeksiyon


(B) Palpasyon


(C) Perküsyon


(D) Pulzasyon


Punksiyon


Cevap-1 :

Pulzasyon


Soru-2 :

Aşağıdakilerden hangisi delerek muayene yöntemidir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Palpasyon


(B) Punksiyon


(C) Oskültasyon


(D) Perküsyon


İnspeksiyon


Cevap-2 :

Punksiyon


Soru-3 :

Aşağıdakilerden hangisi palpasyonda alınan kıvamlardan değildir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Katı


(B) Sıvı


(C) Sert


(D) Yumuşak


Fluktuasyon


Cevap-3 :

Sıvı


Soru-4 :

Rivalta deneyinde aşağıdakilerden hangisi kullanılır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Asetik asit glasiel


(B) Su


(C) HCL


(D) Tuz


Benzidine


Cevap-4 :

Asetik asit glasiel


Soru-5 :

Akciğerlerin perküsyonunda aşağıdaki seslerden hangisi alınır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Açık


(B) Kapalı


(C) Mat


(D) Davuli


Respirasyon


Cevap-5 :

Açık


Soru-6 :

Röntgen aşağıdaki klinik muayene yöntemlerinden hangisine örnek olabilir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Palpasyon


(B) İnspeksiyon


(C) Perküsyon


(D) Oskültasyon


Punksiyon


Cevap-6 :

İnspeksiyon


Soru-7 :

Burun meri sondası aşağıdaki hayvanlardan hangisinde kullanılır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) İnek


(B) Koyun


(C) At


(D) Domuz


Kedi


Cevap-7 :

At


Soru-8 :

Trokar uygulaması aşağıdaki klinik muayene yöntemlerinden hangisi ile ilgilidir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) İnspeksiyon


(B) Palpasyon


(C) Perküsyon


(D) Punksiyon


Oskültasyon


Cevap-8 :

Punksiyon


Soru-9 :

Ölçüm yöntemleri aşağıdaki klinik muayene yöntemlerinden hangisi ile ilgilidir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) İnspeksiyon


(B) Palpasyon


(C) Perküsyon


(D) Punksiyon


Oskültasyon


Cevap-9 :

İnspeksiyon


Soru-10 :

Aşağıdaki lenf yumrusundan hangisi köpekte arka bacakta palpe edilebilir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Cubiti


(B) Subiliac


(C) Popliteal


(D) Coccygea


Farengeal


Cevap-10 :

Popliteal

Soru-1 :

Yavaşa hangi hayvanın zapt-ı rabtı için kullanılan bir alettir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) At


(B) İnek


(C) Koyun


(D) Köpek


Kedi


Cevap-1 :

At


Soru-2 :

Aşağıdakilerden hangisi nabız ile ilgili bir kavramdır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Pulzasyon


(B) Respirasyon


(C) Endikasyon


(D) Patogenez


Patognomik


Cevap-2 :

Pulzasyon


Soru-3 :

Aşağıdaki derece değerlerinden hangisi köpek için normal vücut sıcaklığı olarak kabul edilmez?


(Çoktan Seçmeli)


(A) 37


(B) 37.5


(C) 38


(D) 38.5


39


Cevap-3 :

37


Soru-4 :

Sabah ile akşam ateşleri arasındaki farkların bir dereceyi geçmediği ateş tipi aşağıdakilerden hangisidir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Febris continua


(B) Febris remittens


(C) Febris atipika


(D) Febris intermittens


Febris recurrens


Cevap-4 :

Febris continua


Soru-5 :

Hiperemik mukozada hangi renk görülür?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Mavi


(B) Siyah


(C) Kırmızı


(D) Pembe


Sarı


Cevap-5 :

Kırmızı


Soru-6 :

Aşı uygulamaları daha çok ne çeşit enjeksiyon türüne örnektir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) IM


(B) SC


(C) IV


(D) Hepsi


Hiçbiri


Cevap-6 :

SC


Soru-7 :

Köpeklerde normal nabız sayısı dakikada kaçtır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) 70-120


(B) 110-130


(C) 28-40


(D) 60-80


70-80


Cevap-7 :

70-120


Soru-8 :

A.maxillaris interna aşağıdaki hayvanlardan hangisinde nabız almak için kullanılır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) At


(B) İnek


(C) Köpek


(D) Koyun


Kedi


Cevap-8 :

At


Soru-9 :

Atlarda solunum sayısı aşağıdakilerden hangisidir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) 8-16


(B) 10-20


(C) 10-30


(D) 12-20


12-30


Cevap-9 :

8-16


Soru-10 :

Koyunlarda nabız hangi damardan alınır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) V.coccygea


(B) carotis


(C) coccygea


(D) femoralis


V.jugularis


Cevap-10 :

femoralis

Ünite Soruları


Soru-1 :

Klinisyen Veteriner Hekimin en önemli görevi nedir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Diyagnoz


(B) Prognoz


(C) Profilaksi


(D) Terapi


Endikasyon


Cevap-1 :

Profilaksi


Soru-2 :

3P Sendromu aşağıdaki hastalıklardan hangisi için kullanılır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Tüberküloz


(B) Pankreatit


(C) Diyabet


(D) Ruam


Kuduz


Cevap-2 :

Diyabet


Soru-3 :

Ölüm oranını veren ifade aşağıdakilerden hangisidir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Morbidite


(B) Mortalite


(C) Prevalans


(D) İnsidans


Indicatio


Cevap-3 :

Mortalite


Soru-4 :

Antitüssiv kullanımı hangi semptoma karşıdır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Kusma


(B) Kaşıntı


(C) Ağrı


(D) Öksürük


İshal


Cevap-4 :

Öksürük


Soru-5 :

Yapılan bir araştırma sonucunda 500 deneklik bir grupta Dermatomikoz saptanıp tedavi edilen 100 denek ve yeni Dermatomikoz saptanan 50 denek olduğuna göre bu topluluk için hastalığın prevalans oranı yüzde kaçtır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) 10


(B) 20


(C) 30


(D) 40


50


Cevap-5 :

30


Soru-6 :

En iyi teşhis yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Anatomik etyolojik


(B) Etyolojik


(C) Anatomik etyolojik patolojik


(D) Semptomatik


Diferensiyel Diyagnoz


Cevap-6 :

Anatomik etyolojik patolojik


Soru-7 :

Patognomik semptomun özelliği aşağıdakilerden hangisidir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Belirleyici


(B) Bütünleyici


(C) Örnekleyici


(D) Açıklayıcı


Tamamlayıcı


Cevap-7 :

Belirleyici


Soru-8 :

Papağanını muayene için kliniğe getiren bir hasta sahibine hizmet veren klinisyen hangi alanda çalışmaktadır?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Kanatlı Hayvan Hekimliği


(B) Yabani Hayvan Hekimliği


(C) Büyük Hayvan Hekimliği


(D) Egzotik Hayvan Hekimliği


Rodent Hekimliği


Cevap-8 :

Egzotik Hayvan Hekimliği


Soru-9 :

Aşağıdakilerden hangisinde üçgensel bir ilişki yoktur?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Engelli birey


(B) Geriatri


(C) Pediatri


(D) Kadın Doğum Hekimliği


Veteriner Hekimlik


Cevap-9 :

Kadın Doğum Hekimliği


Soru-10 :

Aşağıdaki hastalıklardan hangisi Zoonoz değildir?


(Çoktan Seçmeli)


(A) Kuduz


(B) Sporotrikoz


(C) Tularemi


(D) FIP


Ruam


Cevap-10 :

FIP


Yorumlar