Ana içeriğe atla

patojenlere giriş 2 final 2025

 PATOJENLERE GİRİŞ A PATOJENLERE GİRİŞ

 1. I. II. III. IV. Yukarıdaki öncüllerden hangisi veya hangileri hastalık kontrol programlarını oluşturan adımlar arasında yer alır? 

 A) Yalnız II B) II ve IV C) III ve IV D) I, III ve IV E) I, II ve III 7. Strateji oluşturma Program planlama Tedavi

 8. Aşağıdakilerden hangisi fenotipik varyasyonlardan biri değildir?

 A) Kültürel B) Fizyolojik C) Genetik D) Biyokimyasal E) Morfolajik 

 A Aşağıdaki ifadelerin hangisinde vektör doğru bir şekilde tanımlanmaktadır? 

 2. 3. 4. 5. 

 6. Parazitin biyotik gücünün yüksek olması parazitin epidemiyolojisi açısından aşağıdaki sonuçlardan hangisini doğurur? 

 A) Parazitin son konakta az bulunmasına neden olur. B) Parazitin ara konakta az bulunmasına neden olur. C) Parazitin kesin konakta az bulunmasına neden olur. D) Parazitin doğada az bulunmasına neden olur. E) Parazitin doğada çok bulunmasına neden olur.

 Aşağıdakilerden hangisi yangının dört temel semptomundan biri değildir? 

 A) Tumor B) Rubor C) Dolor D) Palor E) Calor 

 Laboratuvara gönderilecek klinik örneklerin üzerinde isimlendirme ve numaralandırma yer alır. Söz konusu klinik örneklerle birlikte gidecek bilgi formuna aşağıdakilerden hangisinin yazılmasına gerek yoktur?

 A) Enfeksiyonda görülen klinik bulgular B) Örneklerin alım tarihi ve saati C) Hayvanların maddi değeri D) Hayvanlara önceden yapılan aşılar E) Çiftlikte benzer bir sorun olup olmadığı

 Aşağıda yer alan temel patoloji kavramlarından hangisi doğrudur?

 A) Hücre ve dokunun ihtiyacı olan oksijen miktarının belli oranda azalmasına atrofi denir. B) Hücrenin dengedeki stabil hâline homeostaz denir. C) Patoloji, hastalıklı doku ve organların morfolojik özelliklerini yalnızca mikroskobik düzeyde inceler. D) Tanı amacıyla herhangi bir canlıdan alınan doku örneğine lezyon denir. E) Doku kesitlerinin boyanarak hücreler içindeki enzim gibi maddelerin gösterilmesine anatomo-patoloji denir.

 Aşağıdakilerden hangisi bağışıklık türlerinden biri değildir?

 A) Yapay aktif B) Yapay doğal C) Doğal aktif D) Yapay pasif E) Doğal pasif P355875.G11306 18-04-2025 14:37:42 

 A) Hastalık etkenini bir omurgasız konaktan aktif olarak alıp diğer omurgasız konağa aktif olarak taşıyan ve bulaştıran omurgasız konaktır. B) Hastalık etkenini bir omurgalı konaktan aktif olarak alıp diğer omurgalı konağa aktif olarak taşıyan ve bulaştıran omurgalı konaktır. C) Hastalık etkenini bir omurgalı konaktan aktif olarak alıp diğer omurgalı konağa aktif olarak taşıyan ve bulaştıran omurgasız konaktır. D) Hastalık etkenini bir omurgasız konaktan aktif olarak omurgalı konağa pasif olarak taşıyan ve bulaştıran omurgasız konaktır. E) Hastalık etkenini bir omurgalı konaktan pasif olarak alıp diğer omurgalı konağa pasif olarak taşıyan ve bulaştıran omurgasız konaktır. 9.

 10. Paraziter kastrasyon kavramının tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

 A) Parazitlerin kısırlık yapması B) Parazitlerin safra kanalını tıkaması C) Parazitlerin verim kaybı yapması D) Parazitlerin allerjiye neden olması E) Parazitlerin anemiye neden olması 

 I. II. III. IV. V. Yaşlanma İnnervasyon kaybı Artan endokrin uyarım Yetersiz kan dolaşımı, beslenme İş yükünün artması Yukarıdakilerden hangileri atrofinin nedenleri arasında yer almaktadır? 

 A) III, IV ve V B) I, II ve IV C) II, III ve V D) I, II ve III E) I, III ve V 

 11. Tanı konulması amacı ile incelemek için herhangi bir canlı hayvandan alınan küçük doku örneğine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir? 

 A) Otopsi B) İmmunohistokimyasal patoloji C) Nekropsi D) Sitopatoloji E) Biyopsi 

 12. Vektörün bir paraziti yumurtaları vasıtasıyla gelecek nesillerine nakletmesine  ne ad verilir? 

 A 19. Kanda mikrofilerlerin aranmasında aşağıdaki tekniklerden hangisi uygulanır ve nasıl bir tüpe/enjektöre alınmalıdır?

 A) Tesadüfi (Accidental) nakil B) Biyolojik nakil C) Transovarial nakil D) Mekanik nakil E) Transstadial nakil

 13. Esas yapı aynı kalmakla birlikte, organın normal büyüklüğe erişememesine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

 A) Hipoplazi B) Atrofi C) Agenezi D) Aplazi E) Hiperplazi 14. Aşağıdakilerden hangisi gevşek ilişki biçimine örnektir? A) İmagonal Parazitizm B) Parazitoidizm C) Parazitizm D) Mutualismus E) Kommensalismus 

 15. Nomenklatür kurallarına göre parazit türünün yaptığı hastalık aşağıdakilerden hangisidir? A) Fasciolosis hepatica B) Fasciolopsiosis C) Fasciola hepatica D) Fasciola hepaticozis E) Fasciolosis 16. Kapsid ve zarfın fonksiyonları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Zarf, nükleik asidi nükleaz enzimlerinden korur. B) Zarf ve kapsid, antijenik özellikte olup antikor oluşumunu sağlar. C) Kapsid, hücreden hücreye nükleik asidi taşır. D) Zarf ve kapsid, hücre reseptörlerine bağlanmayı sağlar. E) Zarf, virüsün hücreden kurutulmasına yardımcı olur. 17. Aşağıdakilerden hangisi kronik inflamasyonun öne çıkan hücrelerinden biri değildir? A) Eozinofil lökositler B) Lenfositler C) Plazma hücreleri D) Nötrofil lökositler E) Mast hücreleri 18. Kalın damla tekniği ile aşağıdaki hayvan türlerinden hangisinin kan muayenesini yapmak yanlıştır? A) Köpek B) Tavuk C) At D) Eşek E) Kedi P355875.G11306 18-04-2025 14:37:42 A) Basit teknik- Flotasyon tekniği / Antikoagulantlı tüp B) Basit teknik- Kalın damla tekniği / Antikoagulantlı tüp C) Fulleborne tekniği / Antikoagulantsız tüp D) Basit teknik- Modifiye Knott tekniği / Antikoagulantlı tüp E) Flotasyon tekniği / Antikoagulantsız tüp 20. Aşağıdakilerden hangisi epidemiyolojiyi tanımlamaktadır? A) Böcekleri inceleyen bilim dalıdır. B) Kan ve kan hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. C) Kronik hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. D) Hastalıkların sıklığı, dağılımı, oluşumu vb. inceleyen bilim dalıdır. E) Bulaşıcı hastalıkları ve salgınları inceleyen bir bilimdir. CEVAPLI P355875.G11306 18-04-2025 14:37:42

Yorumlar