Ana içeriğe atla

hayvan besleme ve rasyon


1.   Aşağıdakilerden hangisi bir mineral yem değildir?

A)   Kelp  B)Probiyotik  C) Bakır sülfat  D)  Dikalsiyum fosfat  E) Kireç taşı

Mineral yemler: içeriğinde bir veya birden fazla minerali yüksek düzeyde bulunduran ham maddelere denir. Doğal olanlara bir tür deniz yosunu olan kelp verilebilirç  

Kelp yaklaşık %7 civarı kasliyum ve %6 civarı demir içeriği ile hayvan beslemede bir mineral yem olarak kullanılabilir. 

Kireç taşı %38 40 civarında bir kalsiyum içeriğine sahip olup hayvan beslemede en çok kullanılan kalsiyum kaynağıdır.

Dikalsiyum fosfat, trikalsiyum fosfat ise hem kalsiyum hem de fosfor içeren mineral yemlere örnek olarak gösterilebilir.

2.   Yarış atları günlük ne kadar kaliteli kuru ot tüketmelidir?

A)   4 ile 5% Canlı ağırlık B)   2 ile 3% Canlı ağırlık C)   1 ile 2,5% Canlı ağırlık  D)   3 ile 4% Canlı ağırlık E)   5 ile 6% Canlı ağırlık

3.   Tavukçulukta 12 hafta ile ilk yumurtanın geldiği güne kadar olan dönemdeki hayvanlara ne ad verilir?

A)   Yumurtacı piliç 

B)   Ergin tavuk

C)   Yarka

D)   Civciv

E)   Tavuk

 Yarka ilk yumurtasını vermemiş 12 ile 16/18 haftalık yaştaki tavuklara verilen addır

 Tavukçulukda 12 hafta ve ilk yumurtanın geldiği yaklaşık 18 haftalık yaşa kadar olan periyotta hayvanlar yarka olarak adlandırılır.

4.Deneme yanılma metodu ile rasyon çözümünde genelde .....maksimum verilebilecek miktara yakın olursa daha rahat çözüme ulaşılır.

Yukarıdaki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A)   konsantre yem  B)   kaba yem C)   protein yemleri D)   vitaminler E)   mineraller

5.   Tavuklar yem tüketim düzeylerini neye göre ayarlarlar?

A)   Yemdeki vitamin düzeyine B)   Yemdeki enerji düzeyine C)   İç güdülereD)   Yem mineral düzeyine E)   Yemdeki protein düzeyine

6.Yumurta tavukları bir dönem sonunda yani 70 haftalık yaş civarında ya elden çıkarılır ya da ..... yapılarak bir yıl daha üretimde kullanılırlar. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)   vitamin verilerekB)   ekstra kalsiyum verilerekC)   hormon verilerekD)   yem değişim iE)   zorla tüy dökümü

7.   İşletmeye gelen tane yemin nem içeriğinin %16 olduğu belirleniyor. Ayrıca hammaddede yer yer kekleşmelerinde olduğu gözleniyor. Bu durumda ne yapılmalıdır?

A)   Yem alınır ancak başka ham maddeler ile karıştırılır.B)   Yem problemsizdir ve alınır.C)   Yemin işletmeye alımından vazgeçilir. D)   Yem hemen depo edilir.E)   Yem alınır ancak depo edilmez.

8.   Elimizde %10 protein içeren buğday ve %20 protein içeren mısır DDGS adlı ham maddeler bulunmaktadır. Pearson kare metodu kullanılarak bu iki ham madde hangi oranlarda karıştırılmalıdır ki karışımın protein oranı %15 olsun?

A)   %60 buğday ile %40 mısır DDGS

B)   %50 buğday ile %50 mısır DDGS

C)   %30 buğday ile %70 mısır DDGS

D)   %20 buğday ile %80 mısır DDGS

E)   %40 buğday ile %60 mısır DDGS

9.   Ruminantlar kaba yem ağırlıklı beslendiklerinde rumende hangi uçucu yağ asitinin düzeyinin oransal olarak fazla olması beklenir?

A)   Fumarik asitB)   Hidroklorik asitC)   Asetik asit D)   Sitrik asitE)   Bütirik asit

10.  Yarış atları ne zaman yarışa başlar?

A)   1 yaşB)   4 yaşC)   5 yaşD)   2 yaş E)   3 yaş

11.  Canlı hayvanların organizmasında meydana gelen kimyasal reaksiyonların tümüne ne ad verilir?A)   AnabolizmaB)   AyrışmaC)   SiklusD)   YıkımE)   Metabolizma

12. Deneme yanılma metodu ile süt ineği rasyonu çözerken ilk deneme sonucu protein kısmını tutturduğumuz ancak enerjinin eksik kaldığını gördüğümüzde aşağıdaki uygulamalardan hangisini yapmalıyız?

A) Enerjisi az olan bir ham maddeden alıp proteini fazla olan hammaddeye ekleme

B) Enerjisi fazla olan bir ham maddeden alıp enerjisi az olan hammaddeye ekleme

C) Proteini fazla olan bir ham maddeden alıp proteini az olan hammaddeye ekleme

D) Enerjisi düşük olan bir ham maddeden alıp enerjisi fazla olanham maddeye ekleme

E) Enerjisi fazla olan bir ham maddeden alıp proteini az olan hammaddeye ekleme

13.  Safra tuzları, yağ asitleri ve gliserolün karışımından oluşan bileşiğe ne ad verilir?

A)   Misel B)   Kilomikron C)   YağD)   Kolestrerol E)   Triglierit

14.  Besiye genel olarak hayvanlar kaç aylıkken başlanır?

A)   4 B)   3C)   5D)   7E)   6

15.  Yemlerin içindeki nemin uçurulduktan sonra geri kalankısmına ne ad verilir?

A)   Kuru madde B)   Karma yemC)   RutubetD)   DiyetE)   Rasyon

16. Yemlerde kekleşme oluşumu neden istenmez?

A)   Kekleşme yemin karılmasını zorlaştırır.

B)   Kekleşme ile yemdeki vitaminler zarar görür

.C)   Kekleşme yemin protein içeriğini azaltır.

D) Kekleşme bulunması nem içeriğinin yüksek olduğunu ve mikotoksin riski taşıdığını gösterir

.E)   Kekleşmiş yemin depolanması problemdir.

17.  Eksikliğinde piliçlerde kıvrık parmak paralizi gözlenen vitamin aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Vitamin AB)   Vitamin B5C)   Vitamin KD)   Vitamin EE)   Vitamin B2

18.  Prebiyotik ve probiyotiklerin bir arada kullanıldığı yem katkı maddesi grubuna ne ad verilir?

A)   Araşidonik asitB)   İnulinC)   Mikrobiyel fitazD)   Beta glukanE)   Sinbiyotik

19.  Metabolize olabilir enerjiden protein azotu şeklinde vücuda alınan veya atılan enerjinin çıkarılması ile hesaplanan enerjiye ne ad verilir?

A)   Azota göre düzeltilmiş metabolize olabilir enerji

B)   Net enerji

C)   Gerçek metabolize olabilir enerji

D)   Isı artışına göre düzeltilmiş metabolize olabilir enerji

E)   Kilo kalori

20.  Ruminantlarda rumende yani işkembede çoğalan mikroorganizmalar nerede sindirilir?

A)   RumenB)   RetikulumC)   OmazumD)   Abomazum E)   İleum

Yorumlar