Ana içeriğe atla

gıdagüvenliği çıkmış konular.

 1.3.5. Arı Zehri 

İşçi ve ana arının kendilerini ve koloniyi korumak amacıyla zehir bezlerinden iğne vasıtasıyla salgıladıkları toksik sıvıdır. Arı zehiri içindeki melittin maddesi antiromatizmal, analjezik olarak alınmakta, sporcuların sakatlıkları kısa sürede atlatmaları için gıdalarına katılmakta, vücudun direncinin arttırılması için özellikle gençlerde kullanılmaktadır. Özel yöntemlerle işçi arılardan elde edilir. Arı zehirinin biyolojik yönden aktif özellikleri ve bunun gerek eczacılıkta, gerekse tıpta başarıyla kullanılmasının esas gerekçelerinin başında bunların içinde Melittin (%50’lere kadar) ve Fosfolipaz A2 (Yaklaşık %12 civarında) bulunmasıdır. Bu komponentler arı zehiri içinde yer alan tedavi edici aktif bileşimlerin % 90’ını teşkil etmektedir.


Yapılan klinik testler sonucu melittinin şu özellikleri belirlenmiştir:


· Adrenalin salgısının uyarılması,


· Serum proteinlerinin denaturasyonuna koruyucu etki,


· Lizosom zarlarının dengelendirilmesi,


· Fagasitar aktivitenin bastırılması,


· Prostaglandin sentezinin bastırılması,


· E prostaglandinlerin etkisine karşı farmakolojik antagonizm,


· Böbrek dokularında SAMF’ın arttırılması,


· Ağrı kesici etkisi,


Bileşik


Zehirin 


% 'si 


Etkiler


Melittin


% 50


Kan hücrelerini eritir.


Histamin salgılatır.


Kan basıncını azaltır.


Adrenalin salgısının uyarılması 

Ağrı kesici özelliği


Serum proteinlerinin korunması


Phospholipase A2


% 12


Hücreleri eritir.


Ağrı


zehirleme


Hyaluronidase


% 3


Yayılma faktörü


Bağ dokunun hidrolizi


Asit fosfataz


% 1


Allerjik reaksiyonları artırır


Histamin


% 1


Ağrı


Kaşıntı

  Serolojik Testlerin ne için yapılır?

Viral infeksiyonlarda virüslerin tanınması virüse karşı spesifik olarak oluşan antikorların saptanması, için kan serumuna bakılarak yapılır.

 

 En çok kullanılan serolojik testler nelerdir?

 serum nötralizasyon testi, ELISA, Floresan antikor testi, agar jel presipitasyon testi ve aglütinasyon testidir.


 

Yorumlar