Ana içeriğe atla

Gıda güvenliği çalışma soruları

1. Gıda güvenliği Birleşmiş milletler Genel Kurulu’nun insan hakları evrensel beyannamesi Gıdaya ulaşım insanın en temel hakkı olduğu gıda güvencesi hangi tarihte İlan edilmiştir.

10 Aralık 1948 217 A (lll) 

2. gıda güvenliğinin önemi hangi raporda sağlıklı  güvenilir besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımından sürekli erişebilme şeklinde raporlayan kurum yılı hangisidir.

FAO 2001

3. Aşağıdakilerden hangisi gıda kaynağını tehlikelerden biri değildir

Mikrobiyolojik tehlikeler

Kimyasal tehlikeler

Fiziksel tehlikeler

Nükleer tehlikeler -yanlış 

4. Alerjen kontrolünü kim yapar

İyi üretim uygulamaları ( GMP)

5. Sürekli izleme doğrulama ve geçerli kılma kontrolünü kim yapar

Kritik kontrol noktaları ve risk analizi( HACCP

6. Haşere Kontrolünü kim yapar?

İyi tarım uygulamaları( GAP)

7. Personel eğitimi etkin temizlik ve hijyen uygulamaları kim tarafından yapılır

Standart sanitasyon uygulama prosedürleri( SSOP)

8. Avrupa gıda güvenli otoritesi( EFSA) kaç yılında kurulmuştur

2002


1.ünite sonu.

1. gıda enfeksiyonları nasıl gerçekleşir?

Gıdalar yoluyla ; canlı patojen mikroorganizmaların vücuda alınması sonucunda gastrointestinal sisteme Ulaşarak üremesi sonucu vücutta hastalık meydana getirir. 

2. Gıda Intoksikasyonları ne anlama gelir? 

Mikroorganizmaların gıda içinde üreyerek çoğalması  gıdanın içerisinde üremesi demek ve bunların vücuda alınması sonucunda toksinlere bağlı olarak vücutta getirdiği  hastalıklardır. Sağ hafif seyreden hastalıktır ama insan sağlığıniçin önemli olduğu için ön plandadır 

3.gıda intoksikasyonları ile dünya ilk sırada olan sıklıkla görülen patojen bakteri hangisidir? 

Salmonella spp.  gıda kaynaklı rahatsızlıkların ilk sırasında yer alan Salmonella bakteri yani bağırsak da yaşar. Dış kaynaklı bulaşma sonucu gıdalar da riks unsurudur . Gram negatiftir.

organizmaların vücuda girişi daha sonra etki li olacakları gün 5 ila 30gün sonra ortaya çıkabilir.

mikro organizmaların vücuda girişi daha sonra etki li olacakları gün 5 ila 30gün sonra ortaya çıkabilir.


4. Salmonella spp. Kim tarafından kaç yılında keşfedilmiştir? 

Alman Gartner 188yılında. insanlarda meydana gelen birtakım rahatsızlıklarını etin araştırması sonucu ortaya çıkmıştır. 

5. Salmonella spp. İlk isimlendirmesi nedir?

Bacterium enteritidis. Sonrakiaraştırmalarla salmonella enteritidis Evrümleşmiştir.

yaklaşık 3000’e serotip vardır. 

Somatik (0)

Flagellar (H)

Kapsüller ( K veya Vi)  antijennin özelliğine göre sınıflandırılır.

6.Aşağıdakilerden hangisi salmonella için yanlış bilgidir?

 A)veterineri kontrolünde mutlaka h arınma süreleri hayvansal türlerin kullanıma sunulması bu anlamda riskinin bertaraf edilmesi için önemli bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.

B) 1999 yılında Avrupa birliği akabinde Türkiye’de özellikle profilaktik amaçla antibiyotik kullanıyor yasaklanmış bu anlamda dirençli vaktinin vücuda girmesi bir anlamda kontrol altına alınmıştır.

C) rahatsızlık belirtisi göstermeyen yaşamlarının sonuna kadar hasta olmadan o etkeni çevreye bulaştırma ihtimali bulunan canlılar veyahutta insanlardır 

D)Salmonella gıda üretim süreçlerinde kontrol almak imkansızdır. Yanlış. 

E) 65 santigratdeki suda  sadece 12 saniye bir süreç içerisindesar  etkeninin yok edilebilmektedir . gıdadan yine %8 üzerindeki tuz konsantrasyonlarına Ccanlı kaybedelimmektedir dondurma ve dönmüş muhafaza canlılığını uzun yıllar devam etti çevresel koşullara karşı yüksek dirençlidir.

7. 

Yorumlar