Ana içeriğe atla

TEMEL LABORATUVAR

1.  Otoklavın sterilizasyon amacıyla kullanım koşulu aşağıdakilerden hangisidir?

A )    121 °C ısı, 80 dakika B )    100 °C ısı, 20 dakika C )    121 °C ısı, 5 dakika D )    165 °C ısı, 20 dakika  E)    121 °C ısı, 15 dakika

2.Boya aşamasından sonra preparatın kapatılmasında aşağıdakilerden hangisi kullanılmaktadır?

A)    Entellan B )    Saf alkol C )    Ksilol D )    %70 alkol E )    Erimiş parafin

3.  Aşağıdakilerden hangisi EMS (en muhtemel sayı) yöntemi ileekim tekniğinin avantajlarından biri değildir?

A)    Bakterilerin koloni morfolojisini tespit etmek için kullanılabilir 

.B )    Yöntem az sayıda mikroorganizma içeren gıdaların analizinde kullanılabilir.

C )    Uygun besi yeri kullanmak koşulu ile her mikroorganizmanın sayımı için kullanılabilir.

D )    Amaca ve ihtiyaca göre seyreltilerden 3’er, 5'er ya da 10'artüpe ekim de söz konusu olabilir

.E )    Mikroorganizmaların katı besi yerlerinde koloni oluşturamayacak kadar zayıf oldukları durumlarda kullanılabilir.

4.   Aşağıdakilerden hangisi ışık mikroskobu için hazırlanacak dokularda kesit alma aşamasında kullanılır?

A )    ParafinB )    BoyaC )    SuD)    MikrotomE )    Ksilol

5.Ülkemizde gıda numunesi alınırken gıda partisini temsil etmek üzere alınacak numune sayısını genel olarak gösteren değer hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

A )    %6B)    %2C )    %7D )    %1E )    %5

6.Aşağıdaki boyama yöntemlerinin hangisinde mutlaka kimyasal yöntemle tespit yapılmalıdır?

A ) Metilen mavisi ile boyama 

B ) Gram boyama 

C) Muir yöntemi ile kapsül boyama

D ) Ehrlich Ziehl-Neelsen boyama 

E ) Karbol fuksin ile boyama

7.   Örnek bilgi formunda aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

A )   İstem tarihi 

B)  Hasta sahibinin yaşı cinsiyeti ve eğitim durumu

C )    Örneğin alındığı hayvana uygulanmış tedaviler

D )    Hasta sahibine ait bilgiler

E )    Gönderilen örnekler ve sayıları

8.   Kanda mikrofilerlerin aranmasında hangi teknik/teknikleruygulanır ve nasıl bir tüpe/enjektöre alınmalıdır?

A )    Basit teknik - Kalın damla tekniği / Antikoagulantlı tüp 

B )    Fulleborne tekniği / Antikoagulantsız tüp

C )    Flotasyon tekniği / Antikoagulantsız tüp

D)    Basit teknik - Modifiye Knott tekniği / Antikoagulantlı tüp

E )    Basit teknik - Flotasyon tekniği / Antikoagulantlı tüp

9.Fizyolojik tuzlu su (FTS) için aşağıdaki ifadelerden hangisigeçerlidir?A )    Hipertonik çözeltidir.B )    Hipotonik çözeltidir.C)    İzotonik çözeltidir.D )    Doymuş NaCl çözeltisidir.E )    %9’luk NaCl çözeltisidir.

10.Darası alınmış steril polietilen torbaya aseptik şartlarda gıdayıtemsil eden 25 g örnek tartılır. Üzerine 225 ml ..... ilave edilerekstomacherde 2 dakika homojenize edilir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere gelebilecek en uygunifade aşağıdakilerden hangisidir?

A)    peptonlu su B )    içme suyu C )    etil alkol D )    besi yeri E )    distile su

11.  Hassas çözeltilerin hazırlanmasında aşağıdaki cammalzemelerden hangisi kullanılmalıdır?

A )    BalonB )    Folin-Wu tüpüC )    ErlenmayerD )    Beher E)    Balon joje

12.  Hangi inceleme için preparat hazırlandığında tespit işlemiyapılmaz?

A )    Spor özelliğinin belirlenmesi B)    Hareket özelliğinin belirlenmesi C )    Gram pozitif özelliğinin belirlenmesi D )    Gram negatif özelliğinin belirlenmesi E )    Kapsül özelliğinin belirlenmesi

13.  Gıda numunesinden alınan 10 g örneğin distile su ile bir beherde karıştırıldıktan sonra kaynayıncaya kadar ısıtılması ve soğutulduktan sonra üzerine lugol solüsyonu ilave edilmesi ile kalitatif olarak tespit edilmeye çalışılan besin unsuru hangisidir?

A )    Ham protein B )    Kül C )    Yağ D)    Nişasta E )    Rutubet

14.  Kan örneklerinin santrifügasyonu için aşağıdaki ayarlardan hangisi doğrudur?

A ) 5 dak ve 5000 g

 B )  30 dak ve 1500 g 

C ) 15 dak ve 10000 g

 D) 10 dak ve 2000 g 

E ) 60 dak ve 10000g

15.  Türk Gıda Kodeksi’ne göre laboratuvarlarda bir gıdanın yasal kontrolü amacıyla mikrobiyolojik analize alınması gereken örnek sayısı (n) kaçtır?

A )    1B )    4C )    3D )    2E)    5

16.  Gıdalarda ham protein tayini hangi elementin tespiti esasına dayanılarak yapılır?

A )    K (potasyum)B )    Ca (kalsiyum)C )    P (fosfor)D )    C (karbon)E)    N (azot)

17.  Dışkıdan Salmonella türlerinin elde edilmesi için kullanılan seçici besi yeri hangisidir?

A)    Selenit-FB )    MacConkey agarC )    Endo agarD )    Kanlı agarE )    Brillant green agar

18.  Yüzdürme tekniğinde aşağıdakilerden hangisi kullanılmaz?

A )    Doymuş tuzlu suB)    %1’lik metilen mavisi C )    Doymuş NaCl çözeltisi D )    ZnCl2E )    ZnSO₄

19.  Katı gıdalardan ekim yapılabilecek en küçük dilüsyon hangisidir?

A )10-4B )100C)10-1D )10-2E )10-3

20. Stomacher, blender, ultra­turrax ve çalkalayıcı gibi aletler,gıda numunesinden analiz için örnek alınması sonrasındahangi amaçla kullanılır?

A )    DezenfeksiyonB )    Flambe etmeC)    HomojenizasyonD )    Tartım E )    Dilüsyon


Yorumlar