1. Otoklavın sterilizasyon amacıyla kullanım koşulu aşağıdakilerden hangisidir?
A ) 121 °C ısı, 80 dakika B ) 100 °C ısı, 20 dakika C ) 121 °C ısı, 5 dakika D ) 165 °C ısı, 20 dakika E) 121 °C ısı, 15 dakika
2.Boya aşamasından sonra preparatın kapatılmasında aşağıdakilerden hangisi kullanılmaktadır?
A) Entellan B ) Saf alkol C ) Ksilol D ) %70 alkol E ) Erimiş parafin
3. Aşağıdakilerden hangisi EMS (en muhtemel sayı) yöntemi ileekim tekniğinin avantajlarından biri değildir?
A) Bakterilerin koloni morfolojisini tespit etmek için kullanılabilir
.B ) Yöntem az sayıda mikroorganizma içeren gıdaların analizinde kullanılabilir.
C ) Uygun besi yeri kullanmak koşulu ile her mikroorganizmanın sayımı için kullanılabilir.
D ) Amaca ve ihtiyaca göre seyreltilerden 3’er, 5'er ya da 10'artüpe ekim de söz konusu olabilir
.E ) Mikroorganizmaların katı besi yerlerinde koloni oluşturamayacak kadar zayıf oldukları durumlarda kullanılabilir.
4. Aşağıdakilerden hangisi ışık mikroskobu için hazırlanacak dokularda kesit alma aşamasında kullanılır?
A ) ParafinB ) BoyaC ) SuD) MikrotomE ) Ksilol
5.Ülkemizde gıda numunesi alınırken gıda partisini temsil etmek üzere alınacak numune sayısını genel olarak gösteren değer hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
A ) %6B) %2C ) %7D ) %1E ) %5
6.Aşağıdaki boyama yöntemlerinin hangisinde mutlaka kimyasal yöntemle tespit yapılmalıdır?
A ) Metilen mavisi ile boyama
B ) Gram boyama
C) Muir yöntemi ile kapsül boyama
D ) Ehrlich Ziehl-Neelsen boyama
E ) Karbol fuksin ile boyama
7. Örnek bilgi formunda aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
A ) İstem tarihi
B) Hasta sahibinin yaşı cinsiyeti ve eğitim durumu
C ) Örneğin alındığı hayvana uygulanmış tedaviler
D ) Hasta sahibine ait bilgiler
E ) Gönderilen örnekler ve sayıları
8. Kanda mikrofilerlerin aranmasında hangi teknik/teknikleruygulanır ve nasıl bir tüpe/enjektöre alınmalıdır?
A ) Basit teknik - Kalın damla tekniği / Antikoagulantlı tüp
B ) Fulleborne tekniği / Antikoagulantsız tüp
C ) Flotasyon tekniği / Antikoagulantsız tüp
D) Basit teknik - Modifiye Knott tekniği / Antikoagulantlı tüp
E ) Basit teknik - Flotasyon tekniği / Antikoagulantlı tüp
9.Fizyolojik tuzlu su (FTS) için aşağıdaki ifadelerden hangisigeçerlidir?A ) Hipertonik çözeltidir.B ) Hipotonik çözeltidir.C) İzotonik çözeltidir.D ) Doymuş NaCl çözeltisidir.E ) %9’luk NaCl çözeltisidir.
10.Darası alınmış steril polietilen torbaya aseptik şartlarda gıdayıtemsil eden 25 g örnek tartılır. Üzerine 225 ml ..... ilave edilerekstomacherde 2 dakika homojenize edilir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere gelebilecek en uygunifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) peptonlu su B ) içme suyu C ) etil alkol D ) besi yeri E ) distile su
11. Hassas çözeltilerin hazırlanmasında aşağıdaki cammalzemelerden hangisi kullanılmalıdır?
A ) BalonB ) Folin-Wu tüpüC ) ErlenmayerD ) Beher E) Balon joje
12. Hangi inceleme için preparat hazırlandığında tespit işlemiyapılmaz?
A ) Spor özelliğinin belirlenmesi B) Hareket özelliğinin belirlenmesi C ) Gram pozitif özelliğinin belirlenmesi D ) Gram negatif özelliğinin belirlenmesi E ) Kapsül özelliğinin belirlenmesi
13. Gıda numunesinden alınan 10 g örneğin distile su ile bir beherde karıştırıldıktan sonra kaynayıncaya kadar ısıtılması ve soğutulduktan sonra üzerine lugol solüsyonu ilave edilmesi ile kalitatif olarak tespit edilmeye çalışılan besin unsuru hangisidir?
A ) Ham protein B ) Kül C ) Yağ D) Nişasta E ) Rutubet
14. Kan örneklerinin santrifügasyonu için aşağıdaki ayarlardan hangisi doğrudur?
A ) 5 dak ve 5000 g
B ) 30 dak ve 1500 g
C ) 15 dak ve 10000 g
D) 10 dak ve 2000 g
E ) 60 dak ve 10000g
15. Türk Gıda Kodeksi’ne göre laboratuvarlarda bir gıdanın yasal kontrolü amacıyla mikrobiyolojik analize alınması gereken örnek sayısı (n) kaçtır?
A ) 1B ) 4C ) 3D ) 2E) 5
16. Gıdalarda ham protein tayini hangi elementin tespiti esasına dayanılarak yapılır?
A ) K (potasyum)B ) Ca (kalsiyum)C ) P (fosfor)D ) C (karbon)E) N (azot)
17. Dışkıdan Salmonella türlerinin elde edilmesi için kullanılan seçici besi yeri hangisidir?
A) Selenit-FB ) MacConkey agarC ) Endo agarD ) Kanlı agarE ) Brillant green agar
18. Yüzdürme tekniğinde aşağıdakilerden hangisi kullanılmaz?
A ) Doymuş tuzlu suB) %1’lik metilen mavisi C ) Doymuş NaCl çözeltisi D ) ZnCl2E ) ZnSO₄
19. Katı gıdalardan ekim yapılabilecek en küçük dilüsyon hangisidir?
A )10-4B )100C)10-1D )10-2E )10-3
20. Stomacher, blender, ultraturrax ve çalkalayıcı gibi aletler,gıda numunesinden analiz için örnek alınması sonrasındahangi amaçla kullanılır?
A ) DezenfeksiyonB ) Flambe etmeC) HomojenizasyonD ) Tartım E ) Dilüsyon
Yorumlar
Yorum Gönder