Ana içeriğe atla

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI

Bir kanunun ne zaman yürürlüğe gireceğine ilişkin   bir   maddenin   kanun   metninde bulunmaması   hâlinde,  o   kanun   Resmî Gazete’de yayımlanmasından sonraki kaçıncı gün yürürlüğe girer?

45 gün

Bir  davada  ileri  sürülen  taleplerin  maddi hukuk   kurallarına    göre   incelenmesi sonucunda, davanın esas bakımından kabulü veya reddi şeklinde mahkemece verilen nihai karara ne ad verilir?

Hüküm

Hukuku  salt  toplumsal  değişmenin  bir  aracı olarak  gören  ve  onun  kendine  özgü  bir doğası olduğunu yadsıyan hukuk ideolojisine ne ad verilir?

Araçsalcılık

İdari  yargının en üst  mercii  olan  mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Danıştay


Osmanlı Hukukunda askeri sınıfa ait şer’i vehukuki  davalara  bakmakla  görevlendirilen hâkim aşağıdakilerden hangisidir?
Kazasker

Roma  Hukukunun  Orta  Çağ  ve  Rönesans sonrasında Avrupa’daki merkezlerde işlenen ve giderek yerel gelenek hukuklarının yerini almakla  Kıta  Avrupası’nda  benimsenen  özel Hukuk kültürüne ne ad verilir? 
Pandekt hukuku

Belirli  bir  toplumda  toplumu  oluşturan bireylerce  genellikle  paylaşılan,  hukuka ilişkin  fikirler,  tutumlar,  değerler,  kanılar  ve beklentiler toplamına ne ad verilir?

Hukuk kültürü

 Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri  ile  sosyal  güvenlik  kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını, Türkiye Büyük  Millet  Meclisi  adına  denetlemek  ve ayrıca  sorumluların  hesap  ve  işlemlerini kesin  hükme  bağlamakla  görevli  mercii aşağıdakilerden hangisidir?

Sayıştay




Yorumlar